Jaarafsluiting: stressvol of op automatische piloot?

Het einde van het kalenderjaar nadert. En voor velen vaak ook het einde van het boekjaar. Hoe doorstaat uw organisatie de jaarafsluiting?

Hoe ga je als bedrijf met de jaarafsluiting om?

Jaarafsluiting: stressvol of op automatische piloot?

Het einde van het kalenderjaar nadert. En voor veel bedrijven betekent dit ook het einde van het boekjaar. De jaarafsluiting staat voor de deur. Stress bij de financiële afdeling over die laatste openstaande facturen. Leveranciers die nog net op de valreep uitbetaald willen worden. Of net niet omdat ze niet te veel cash op de rekening willen. Hoe ga je hier als bedrijf mee om?

Afwegingen cashflow en leveranciersrelatie

De belangrijkste afweging die wij u adviseren om te maken, is: let op de cashflow en een stabiel jaarresultaat. Hoe staat uw bedrijf er financieel voor? Veel cash op de rekening en geen grote investeringen in het verschiet? Leveranciers die steeds aan de telefoon hangen? Denk dan aan de relatie met de leveranciers in plaats van aan de eventuele rente of dat spaarpotje. Betaal de leverancier een paar dagen eerder uit en u maakt er een tevreden leverancier van. Is het dan verstandig om alle leveranciers eerder uit te betalen en het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen? Dat is uiteraard afhankelijk van bedrijf tot bedrijf en van wat de beoogde en vaste inkomsten in het nieuwe jaar zijn. Zorg er wel voor dat uw jaarresultaat stabiel blijft ten opzichte van de vorige jaren. Een steeds wisselende solvabiliteit en current ratio wekt argwaan bij stakeholders.

Voordelen eerdere uitbetaling tijdens jaarafsluiting

De voordelen van een eerdere uitbetaling zijn meerledig. Los van een tijdige en voorspoedige jaarafsluiting. We halen er enkele aan. Een tevreden leverancier benoemden we hiervoor al. Maar er is meer. De crediteurenafdeling krijgt op de laatste dagen van het jaar minder telefonische verzoeken tot eerdere uitbetaling. Uw bedrijf heeft minder geld op de rekening staan, wat weer gunstig is voor de berekening van de vermogensbelasting. En uw financial controller hoeft minder rekening te houden met nog openstaande facturen voor de overzichten en analyses over het afgelopen boekjaar.

Automatiseren leidt tot nog een groter voordeel

Alleen maar voordelen lijkt het wel, maar toch zit er een addertje onder het gras. Het doorlopen van de facturen die eventueel versneld kunnen worden, kost tijd. Veel tijd. Tijd die wellicht ontbreekt bij uw medewerkers. Wegen de voordelen dan nog op tegen deze tijdrovende klus? Wel als uw organisatie dit automatiseert.

Het automatiseren van het eerder uitbetalen van uw facturen aan uw leveranciers, kan heel eenvoudig via het NCN Capital platform. Met als bijkomend voordeel dat uw organisatie dan ook nog een korting op de factuur ontvangt. Niet alleen een tevreden leverancier, maar ook een korting. Op deze manier optimaliseert u uw werkkapitaal én uw leveranciersrelaties.

Meer informatie?

Benieuwd hoe het NCN Capital platform werkt? Neem dan contact met ons team op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij staan u graag te woord en helpen u met plezier aan een nog betere financiële bedrijfspositie.