Jaarafsluiting: stressvol of op automatische piloot?

Het einde van het kalenderjaar nadert. En voor velen vaak ook het einde van het financiële jaar. Hoe gaat uw organisatie om met het einde van het jaar?

Hoe gaat uw als bedrijf om met de jaarrekening?

Eindejaarsafsluiting: stress of op de automatische piloot?

Het einde van het kalenderjaar nadert. En voor veel bedrijven betekent dit ook het einde van het financiële jaar. De jaarrekening staat voor de deur. Stress op de financiële afdeling vanwege de laatste openstaande facturen. Leveranciers die net voor de deadline betaald willen worden. Of juist niet, omdat ze niet teveel geld op hun rekening willen hebben staan. Hoe gaat uw hier als bedrijf mee om?

Overwegingen met betrekking tot cashflow en leveranciersrelaties

De belangrijkste overweging die we je adviseren te maken is: let op de cashflow en een stabiel jaarresultaat. Hoe staat je bedrijf er financieel voor? Veel cash op de rekening en geen grote investeringen in het vooruitzicht? Leveranciers die altijd aan de telefoon zijn? Denk aan de relatie met de leveranciers in plaats van aan rente of die spaarpot. Betaal de leverancier een paar dagen eerder en je maakt er een tevreden leverancier van. Is het verstandig om alle leveranciers eerder te betalen en het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen? Dat hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf en wat de beoogde en vaste inkomsten zijn in het nieuwe jaar. Zorg ervoor dat je jaarresultaat stabiel blijft ten opzichte van voorgaande jaren. Een steeds veranderende solvabiliteit en current ratio wekt argwaan bij belanghebbenden.

Voordelen van een eerdere uitbetaling tijdens de jaarafsluiting

De voordelen van een eerdere uitbetaling zijn talrijk. Naast een tijdige en voorspoedige jaarafsluiting. We noemen er een paar. We noemden al een tevreden leverancier. Maar er is meer. De crediteurenadministratie ontvangt minder telefonische verzoeken om vervroegde betaling op de laatste dagen van het jaar. Uw bedrijf heeft minder geld op de rekening staan, wat weer gunstig is voor de berekening van de vermogensbelasting. En je financial controller hoeft minder rekening te houden met openstaande facturen voor overzichten en analyses over het afgelopen boekjaar.

Automatisering leidt tot een nog groter voordeel

Alleen maar voordelen lijkt het, maar er zit nog een addertje onder het gras. Het doornemen van de facturen, wat mogelijk versneld kan worden, kost tijd. Veel tijd. Tijd die mogelijk bij uw medewerkers ontbreekt. Wegen de voordelen dan nog op tegen deze tijdrovende klus? Nou, als je organisatie dit automatiseert.

Het automatiseren van de vervroegde betaling van uw facturen aan uw leveranciers is heel eenvoudig via het NCN Capital platform. Met als bijkomend voordeel dat uw organisatie ook nog eens korting krijgt op de factuur. Niet alleen een tevreden leverancier, maar ook een korting. Zo optimaliseert u uw werkkapitaal en uw leveranciersrelaties.

Meer informatie?

Benieuwd hoe het NCN Capital platform werkt? Neem dan contact op met ons team voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We horen graag van je en helpen je graag aan een nog betere financiële bedrijfspositie.